шапка
Меню сайту
Категорії розділу
Художньо- естетичний напрямок [79]
Еколого -натуралістичний напрямок [92]
Туристсько-краєзнавчий напрямок [37]
Науково-технічний напрямок [13]
МАН [18]
Творча обдарованість [23]
Новини ЦДЮТ [219]
Привітання [20]
Евроклуби [35]
Районна дитяча спілка "Журавка" [36]
Музейна справа [3]
Інтелектуальний рух [17]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 29 » ВСЕУКРАЇНСЬКА ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧА КОНФЕРЕНЦІЯ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ "ДЕРЖАВОТВОРЧІ ПРОЦЕСИ В УКРАЇНІ: ЧЕРЕЗ ВІКИ У ХХІ СТОЛІТТЯ"
20:15
ВСЕУКРАЇНСЬКА ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧА КОНФЕРЕНЦІЯ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ "ДЕРЖАВОТВОРЧІ ПРОЦЕСИ В УКРАЇНІ: ЧЕРЕЗ ВІКИ У ХХІ СТОЛІТТЯ"

25-26  березня 2016 року на базі КЗ «Черкаський обласний Центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради» відбулася дводенна Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття».    У заході взяли участь 14 делегацій з 12 областей України та пошуковці Черкащи . Оплесками вітали учасників конференції  із  Закарпатської, Полтавської, Запорізької, Дніпропетровської, Хмельницької, Черкаської, Миколаївської областей.  А найгучнішими  і найдовшими оплесками вітали делегацію із Донецької області. Дніпропетровщину на Всеукраїнській  історико-краєзнавчій конференції представляла Валентина Сергіївна Пшенічнікова - керівник краєзнавчого гуртка   « Пошук» Солонянського районного центру дитячої та юнацької творчості , керівник Зразкового музею Бойової слави Військової СЗШ  та вихованка краєзнавчого гуртка Плахота Єлизавета .
         «Тільки тим історія належить, хто сьогодні бореться й живе», - ці слова Василя Симоненка стали головним епіграфом проведення конференції, адже ключовими її завданнями є здобуття учасниками знань про історичні події і факти, політичних, військових і духовних діячів державотворення на землях сучасної України, пошук шляхів подолання теперішніх проблем щодо зміцнення Української державності.
         Відкриваючи урочисту частину конференції, Олександра Фігура, директор Черкаського обласного Центру  роботи з обдарованими дітьми, відзначила згуртованість пошуковців всієї України, які з’їхалися з різних областей. 
Перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль відзначив важливість роботи пошуковців у світлі незаангажованого переосмислення та вивчення української державності: «У ці роки для нас з’явилася можливість вивчати ті сторінки історії, ті постаті державотворчих процесів, які протягом багатьох років подавалися по-іншому. Сила української нації полягає у тому, що ми розуміємо, що живемо на своїй Богом даній землі».
         Запрошені поважні гості Наталія Савченко, директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, Василь Мельниченко, голова Черкаської обласної організації спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук, професор кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Навчально-наукового інституту історії і філософії Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького приєдналися до привітань на адресу учасників конференції та побажали їм плідної роботи.
         Яскравим акордом урочистості стали виступи юних дарувань Черкащини.
Після урочистого відкриття відбулася пленарна частина свята. Перед гостями виступили: Омельченко Д.Г. – перший заступник директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, член Правління 
Національної спілки краєзнавців України. Тема його виступу «Місце та роль 
краєзнавчих конференцій в системі краєзнавчо – дослідницької роботи навчальних закладів України». Завдання Всеукраїнської    історико – краєзнавчої конференції учнівської молоді «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття».
Також цікавими були виступи проректора  з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктора  історичних наук  Корновенка С.В., заступника  директора з наукової роботи Навчально-наукового інституту історії і філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, кандидата  історичних наук, доцента Кірєєвої В.О. та професора  кафедри історії  України        Черкаського    національного університету ім. Б. Хмельницького, доктора історичних наук Присяжнюка Ю.П.
       На секційних засідання юні пошуковці обговорили державотворчі процеси на території сучасної України, особливості боротьби українців проти поневолення і національно-визвольні рухи.   Також працювали за напрямком «Історичні постаті в процесі державотворення на українських землях, їх роль і місце у боротьбі за звільнення народу від гніту та зовнішніх посягань, внесок у формування основ державності» та «Культура як духовна складова пошуку шляхів самоідентифікації українського народу, становлення та розвитку державності на українських землях: зміст, форми та засоби духовної і матеріальної культури». 
     Перший день роботи конференції закінчився екскурсією по Черкасах, знайомством із архітектурними пам׳ятками міста.
26 березня 2016 року у продовження знайомства з Черкащиною учасники І Всеукраїнської історико-краєзнавчої конференції «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття» відвідали колиску незламного козацького духу, столицю України середини XVII століття  - Чигирин.
         Дорогою до славного міста краєзнавці поринули у пізнавальну розповідь про Черкаську землю завідувача туристсько-краєзнавчим відділом Черкаської районної станції юних техніків Анатолія Журила. Учасники конференції мали нагоду зробити фото на пам’ять біля адміністративного кордону з Чигиринщиною.
     У „Резиденції Богдана Хмельницького” в Національному історико-культурному заповіднику „Чигирин” за участі заступника директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, члена Правління Національної спілки краєзнавців України Дмитра Омельченка та директора Черкаського обласного Центру туризму, краєзнавства і екскурсії учнівської молоді Черкаської обласної ради Олександри Фігури відбулося урочисте нагородження учасників конференції.
 У музеї Б. Хмельницького краєзнавці поглибили свої знання про життєвий шлях українського військового, політичного та державного діяча, Гетьмана Війська Запорізького, очільника Гетьманату. Тематика екскурсії також охоплювала визвольну боротьбу українського народу за незалежність,  історичні віхи державотворення.  У Чигиринському міському парку „Замкова гора” мандрівники вшанували славну пам’ять Богдана Хмельницького покладанням квітів.
          Учасники відзначили важливість проведення історико-краєзнавчої конференції: «Дана конференція є джерелом пошуку наукових талантів, дає можливість розкритися пошуковцям. Коли ти в Чигирині, то відчуваєш всю велич та значення національної визвольної боротьби. У цьому місці ти відчуваєш глибинний патріотизм та стимул пишатися історією свого народу».
         Відвідини Черкащини залишили в серцях гостей приємні спогади, а участь в історико-краєзнавчій конференції слугуватиме поштовхом до подальшої роботи пошуковців.  Юні краєзнавці та педагоги  мали можливість поспілкуватися, обмінятись контактами  , зробити фото на згадку.

 

Категорія: Туристсько-краєзнавчий напрямок | Переглядів: 850 | Додав: ZDUT | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Корисні посилання
Департамент освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації Відділ освіти Солонянської райдержадміністрації Обласний еколого -натуралістичний центр дітей та учнівської молоді Дніпропетровський дитячо - юнацький центр міжнародного співробітництва Дніпропетровський обласний центр науково- технічної творчості та інформаційних технологій Дніпропетровський обласний дитячо юнацький кіноцентр"Веснянка"
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний хостинг uCoz