шапка
Меню сайту
Категорії розділу
Художньо- естетичний напрямок [79]
Еколого -натуралістичний напрямок [92]
Туристсько-краєзнавчий напрямок [37]
Науково-технічний напрямок [13]
МАН [18]
Творча обдарованість [23]
Новини ЦДЮТ [219]
Привітання [20]
Евроклуби [35]
Районна дитяча спілка "Журавка" [36]
Музейна справа [3]
Інтелектуальний рух [17]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Жовтень » 24 » Рекомендації щодо організації та проведення обласної фольклорно-етнографічної експедиції „Звичаї обряди та традиції мого краю”
10:46
Рекомендації щодо організації та проведення обласної фольклорно-етнографічної експедиції „Звичаї обряди та традиції мого краю”

Районний етап обласної фольклорно-етнографічної експедиції «Звичаї, обряди та традиції мого краю» (далі – Експедиція) проводиться в період з лютого по жовтень щорічно і є однією з форм естетичного виховання учнівської молоді засобами народного мистецтва, етнографії, фольклористики, етнології.

1.2. Організаційно-методичне забезпечення проведення експедиції Солонянський районний центр дитячої та юнацької творчості

1.3. Основними завданнями Експедиції є:

- сприяння вихованню національної самосвідомості учнів через дослідження культури і побуту, вивчення обрядів, традицій та звичаїв нашого краю (Дніпропетровщини);

- піднесення рівня патріотичного виховання, формування громадянськості;

- залучення учнівської молоді до глибокого вивчення та пропаганди національної культурної спадщини українців;

- активізація науково-пошукової-дослідницької роботи, збір польового матеріалу.

II. Зміст Експедиції

2.1. Організаторами Експедиції є Солонянський районний центр дитячої та юнацької творчості (далі –  ЦДЮТ)

2.2. Експедиція проводиться щорічно з лютого по жовтень.

2.3. Організацією експедиції  у навчальних закладах керує оргкомітет, до складу якого можуть бути включені вчителі історії, української мови та народознавства, керівники дитячих творчих об’єднань, керівники гуртків ЦДЮТ, вихованці гуртків тв учнівська молодь загальноосвітніх закладів району.

ЦДЮТ  пропонує кожному навчальному закладу району завдання ( на вибір) по збиранню фольклорно-етнографічних матеріалів, а також збирає їх  звіти та приймає експедиційні матеріали, визначає кращих.

2.4. Матеріали Експедиції оформлюються у збірку і надсилаються до облДЮК «Веснянка»

III. Умови участі у Експедиції

3.1. В Експедиції беруть участь учні загальноосвітніх навчальних закладів, вихованці ЦДЮТ

3.2. В Експедиції беруть участь пошукові групи, загони, колективи, а також самостійні юні пошуковці-дослідники. Вік учасників від 14 до 18 років включно.

3.3. Для участі в Експедиції подаються матеріали щорічно у жовтні. До кожного експедиційного матеріалу додається паспорт інформатора (Додаток 1) на розгляд  журі подається також  звіт про  пошуковий загін (Додаток 2).

IV. Вимоги до експедиційних робіт

4.1. Експедиційні роботи можуть бути різноманітними за тематикою зібраного матеріалу (збирання казок, народних переказів про чуда, легенд про Водяників, Русалок, Лісових та польових істот, вогонь в обрядах, календарна обрядовість (зима, весна, літо, осінь).

4.2. В номінаціях: «Культурна та духовна спадщина мого краю» та «Із батьківської криниці» подаються роботи з історії культурних пам’яток проводяться дослідження періоду козацької доби (видатні особи, побут, традиції, пісні, думи, легенди, перекази, приказки, прислів’я, тощо). Вивчаються обряди, побутова культура, народні ремесла, музичні інструменти, вивчення діалектів рідного краю, дослідження власних імен, об’єктів, тварин тощо.

4.3. Обсяг експедиційної роботи від одного учасника або колективу не обмежується. Всі матеріали зібрані у ході експедиції розшифровуються та друкуються (формат RTF Microsoft Word, шрифт Times New Roman – 14 pt, інтервал – 1,5) разом з додатками.

4.4. До експедиційної роботи обов’язково додаються зібрані матеріали на електронних носіях  в форматі MP 3.

4.5. Кожен твір розміщується на окремому листі паперу з низу подаючи паспортизацію та інформацію про побутування твору. Скорочення не дозволяються. А також подається інформація про збирача матеріалу. До кожного твору додається паспорт респондента (за формою що додається).

4.6. В кінці кожної експедиційної роботи оформлюється зміст експедиційного матеріалу за формою:

     № п/п

Назва твору, обряду

Жанр

  1.  

Заспіваймо, хлопці

Козацькі пісні

  1.  

Випікання короваю

Весілля

  1.  

Біжи, неню, до комори

Обрядова

4.7. На титульній сторінці зазначається назва району, загальноосвітній навчальний заклад, позашкільний навчальний заклад,обласна фольклорно-етнографічна експедиція «Звичаї, обряди та традиції мого краю» та рік виконання.

На другій сторінці зазначаються назва колективу, пошукової групи, ПІБ керівника додаються списки учасників групи із зазначенням класу, місця їх навчання.

4.8. Звіти (за формою) про проведення експедиції на місцях подаються разом з експедиційними матеріалам переможців у місті чи районі.

Категорія: Новини ЦДЮТ | Переглядів: 618 | Додав: ZDUT | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Корисні посилання
Департамент освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації Відділ освіти Солонянської райдержадміністрації Обласний еколого -натуралістичний центр дітей та учнівської молоді Дніпропетровський дитячо - юнацький центр міжнародного співробітництва Дніпропетровський обласний центр науково- технічної творчості та інформаційних технологій Дніпропетровський обласний дитячо юнацький кіноцентр"Веснянка"
Пошук
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний хостинг uCoz